donderdag 22 juli 2010

Johan Derksen: "Als hoofdredacteur heb je het maar te accepteren"

In de wekelijkse column van hoofdredacteur van het voetbalblad Voetbal International Johan Derksen haalt hij hard uit naar Jack van Gelder, schrijft hij over Jupiler die items uit VI Oranje verbood en heeft hij het over Hans Kraay Junior die alleen mag aanschuiven als Wilfred Genee en hij beschikbaar zijn voor Shownieuws.

"Nog niet eens zolang geleden werd een knipoog naar de commercie als verloedering van het vak gezien. Vooral bij de zogenaamde kwaliteitskranten keken redacteuren met dédain neer op de media die ruimte maakten voor commerciële uitingen. Ook bij de deftige kranten werd er veel onzin uitgekraamd, want ik heb niets meer te willen; zonder commercials bestaat er geen blad, televisieprogramma, radiozender of internetsite meer" aldus Johan Derksen.

Johan Derksen schrijft ook over de commercie van het voetbalprogramma Voetbal International, VI Oranje en zijn blad. "De Gilette speler van de week is de normaalste zaak van de wereld, een Coca Cola WK Special, een voetbalschoenenbijlage, een rubriek rond de Toto/Lotto. Alles is mogelijk. En bij de commerciële televisie praten supporters vanuit een dug-out van Gamma mee, worden beelden uitgezonden van de door Kia gesponsorde zaalvoetballers, zit je in een decor van Jupiler Bier en moet de presentator naar buiten namens McDonald's een spelletje leiden tussen doorsnee burgers. Als hoofdredecteur heb je het maar te accepteren, anders is er geen wekelijks programma te realiseren. Even later in zijn column: "Anno 2010 moet je erg creactief met principes omgaan, omdat je anders de winkel wel kunt sluiten".

Jupiler verbood verschillende items in VI Oranje. "Dan mag de huisband Danny Vera een bepaald nummer niet spelen, omdat die muziek onder een commercial van een concurrent van een sponser zit. En een serie sfeervolle items wordt weggegooid, omdat ze zijn opgenomen in een Haags Buurtcafé, waar een concurrent van de hoofdsponsor het bier levert".

Ook haalde Johan Derksen (weer) uit naar Jack van Gelder. "Volgens Jack van Gelder maakten wij vanuit het Kurhaus koffietijd voor mannen en had ons programma niets met journalistiek te maken. Vanuit zijn ivoren Zuid-Afrikaanse toren meldde Van Gelder dat hij bij de NOS journalistiek bedreef. Hij verbleef op kosten van dezelfde gemeenschap in een peperduur hotel en op kosten van dezelfde gemeenschap werden er vanuit Nederland voortdurend gasten ingevlogen die vervolgens niets te melden hadden. En als Van Gelder vindt dat hij journalistiek bedrijft, wil ik niets met journalistiek te maken hebben, want ik heb geen enkele ambitie om een slijmende talking head te worden die iedereen in zijn kont kruipt en de kijkers structureel in de maling neemt door als een zelfingenomen ijdeltuit in beeld te verschijnen, maar nooit een mening te ventileren".

Ook had hij het nog heel even in zijn column over Hans Kraay junior. "Hans Kraay junior is niet mijn favoriete voetbalanalyticus, maar zorgt wel voor chemie aan tafel. Van SBS 6 mag hij alleen aanschuiven als Wilfred Genee en ik regelmatig beschikbaar zijn voor Shownieuws bij SBS 6".


De hele column van Johan Derksen kunt u lezen op de laatste bladzijde van het mooi voetbalblad Voetbal International

Geen opmerkingen:

Een reactie posten